Translate

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Кои са основните правила за пазарна икономика, с които е добре да се съобразяваме?

Въпреки продължителния преходен период, все още не може да се каже, че българите осъзнават изцяло и действат съобразно правилата на пазарната икономика. Най-силното доказателство за това са ежегодните отчети на Евростат, които неизменно ни нареждат като най-бедните хора в Европа.

Това показва необходимостта да си изясним какви точно са основните правила за пазарна икономика и доколкото е възможно, да се придържаме към тях, така че да наклоним статистиката в наша полза. Ето някои от тях:

1) Работа в България има под път и над път -

с лопата да я ринеш, ще стигне за поне 100 години напред за целия китайски народ, ако не и за два. Който не вярва, нека да сравни нивото на Белгия и България. Разликата от това сравнение се явява работата, която трябва да свършим тук, в България. По мое мнение тази разлика е огромна и се вижда с просто око и на всяка крачка.

2) Учи се в движение от грешките си и от живота.

Не се мотай за „образование" или за онова парче хартия, наречено „диплома". Вслушвай се в съвета на по-опитните. Цени информацията, защото тя е безценна. И се старай да бъдеш полезен за обществото, защото оттам идват парите.

3) Клиентът е бог, пазарът е храм, качеството е религия, но разгласата е ... всичко!

Може да имате или произвеждате най-фантастичния продукт на света, но ако никой не знае за него, няма как да се случат продажби. Хората не са виновни, че не знаят за Вашето предложение - това е Ваша работа да ги информирате и да им предложите и то на най-подходящите от тях.

4) Продай преди да купиш!

Продавай скъпо, купувай евтино! Научи ценообразуването! Много хора в България влагат пари в свое бизнес начинание - магазин, козметичен сало или друго, без да проверят дали услугата им е необходима или уместна. Интернет е навсякъде - ползвайте го за проверка. Усетете пулса на пазара, научете какво се търси, от кого се търси, кога се търси и се позиционирайте по възможно най-подходящия начин.

5) Специализирай се!

След това се специализирай още! И накрая фокусирай усилията си максимално!  Така ще печелиш от оборот, а не от цени (освен ако имаш изключителна пазарна ниша). Много хора правят грешката да действат по принципа на всичкологията и така се обричат на посредственост - посредствени услуги, посредствени доходи. Статистиките за най-богатите хора показват, че всеки от тях е успял като се е специализирал в максимална степен и произвежда само един продукт - дъвка, вафла, бульон...

6) Бързите риби изяждат бавните (а не големите - малките)!

Води лично делата си! Не разчитай на бордове, съдружници, началници и подчинени. Бъди винаги отпред! Бюрокрацията има способността да убива всяка дейност и да я прави неефективна и бавна. В съвременния свят всичко е бързо, промените са повсеместни, новостите са ежедневие. Ако не сте в състояние да реагирате на момента, момента отминава и Вие го пропускате. Събудете се - съвременния свят не е за заспали хора. За предпочитане са чевръстите хора.

7) Постоянно следи и проучвай пазара, конкуренцията, конюнктурата.

Мисли за утрешния ден! Реорганизирай се навреме! Отдавна отмина времето, когато с една професия човек можеше да издържа цялото си семейство в продължение на десетилетия и да завещай същия занаят на поколението си. Днес нещата са доста динамични и човек е нужно постоянно да се учи и усъвършенства.

8) Не влагай всичко в една сделка!

„Удари" в бизнеса няма - те са като рибарските легенди. Има само упорита и всеотдайна работа! Колкото и да се специализирате в една работа или производството на един продукт, винаги се резервирайте и съставяйте фонд резервен. Той непременно ще Ви потрябва, най-малкото за изход от бизнеса, а и в много аварийни ситуации - инциденти, природни бедствия, социални безредици, политически промени.

9) Не давай кредит без гаранции!

Не вземай кредит! Не давай верисии! Ако даваш кредит без гаранции, е все едно че подаряваш труда си. Ако вземаш кредит е все едно, че продаваш бъдещето си и се заробваш за години и десетилетия напред за погасяване на дълговете си.

10) Времето е пари!

За лудо работи, за лудо не стой! Всеки престой води до дезорганизация, загуба на тонус и убива скоростта. Ценете времето и затова го организирайте добре, така че да е максимално уплътнено с продуктивна дейност. Неспецифичните дела възлагайте на външни изпълнители, които са се специализирали в дейността си.

И накрая: мисли за приемствеността о'време. Тази тема няма претенцията да е изчерпателна по отношение основните правила на пазарната икономика, но и това е нещо, с което може да започнете да се приспособявате към пазарните изисквания и така с времето да увеличавате своята продуктивност, ефективност и доходи.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.