Translate

сряда, 2 юли 2014 г.

Имате ли непоколебима воля за действие и успех?

Волята е желание за действие.

Много хора по света разбират волята като опъване на жилите (до скъсване), скърцане със зъби, проявата на някакъв вид героизъм. Всичко това е по-скоро издръжливост, устойчивост ... , но не и воля. Волята е най-обикновено желание за действие. Пие Ви се вода - протягате ръката, наливате в чашата, надигате и пиете. Това е волята. Но съвсем друго се получава когато започнете да си задавате въпроси - ама това наистина ли е вода, дали е за пиене, не е ли отровена ...

Колебанията противостоят на волята.

Тук вече влязохме в територията на колебанията. В този смисъл волята има две съставки - за и против действието и следователно бива силна и слаба. За да се изпълни дадено действие (т. е. да проявите своята воля), съставките "за" трябва да са по-силни от съставките "против". Скърцането със зъби не е воля. То само показва, че срещу силни и многобройни съставки "за" противодействат равносилни и многобройни съставки "против", т. е. влезли сте в режим на колебание.

Формула на волята.

Тайната за постигане на успех в живота е в добрата положителна мотивация и в липсата на възпиращо, негативно противодействие. Следователно, формулата за воля е следната:
В = М - С,
където
  • М - Мотивация (желание)
  • С - Противопоставяне (съпротива)
  • В - Воля за действие.
Волята застава винаги на страната на по-силните емоции и тях подкрепя. Т. е. Волята е изпълнител на желанията Ви. Затова е казано: „Не мисли, просто го направи!"

4 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Как да развием силата на своята воля? Вероятно Ви се е случвало да искате да придобиете някоя полезна привичка, като например да си правите контрастен душ (студено - горещо) сутрин, или да ядете в менюто си повече пресни плодове, но Ви достига сила на волята и като че всички добри намерения се разминават от главата Ви за 2 или 3 дни? Е, не сте сами. Ако това ще Ви зарадва, този проблем се случва и на много други хора. Затова тази тема ще е полезна за хората, които искат да се променят, но все нещо не им се получава. Тук ще разглеждаме някои основни техники, препоръки и практика за подобряване на волята.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Много хора се интересуват как да развият силна воля и да възпитат в себе си сила на духа. Ами това става с „развитие" и с „възпитание", т.е. трябва да имате желание да го направите, да сте в състояние да го направите, да действате по план, постепено и редовно. За повечето съвременни хора това са непостижими неща, защото още докато спрата да четат тези редове и вече са забравили, че искат да имат силна воля и дух. Пък и за какво са им? - за изява в дискотека или на купон? Пък и развиването на силна воля не е лесна работа - защо да го правите. Трябва Ви някаква много ясна и силна мотивация за да се подобрите към по-добро. И най-важното е да започнете.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.