Translate

петък, 5 септември 2014 г.

Какво CV (Curriculum Vitae) за работа да си подготвяте?

Когато си търсите работа, 

първият и най-важен източник на информация за вас е вашето CV (Curriculum Vitae). От неговото съдържание, и от начина на оформянето му, зависи дали работодателя ще прояви интерес към вас и след това ще ви покани на интервю или скоропостижно ще се озовете в голямата купчина на безинтересните. Затова е много важно към съставянето на своето CV - тази важна част от Вашия живот да подходите с достатъчно отговорност и подготовка.

Преди да започнете работа по своите документи

  • - мотивационно писмо
  • - CV
  • - резюме
  • - препоръки
  • - дипломи ...
и в частност по Вашето CV, проучете внимателно предложението за работа. В него обикновено са заложени точните изисквания на работодателя, а също и някои пунктове, по които ще Ви отсяват. Например, ако в обявата се казва „Търсим опитна секретарка...", определено акцента не е толкова върху думата „секретарка", а върху „опитна". Ако Вие сте младо момиче, което за първи път си търси работа, даже не е необходимо да подготвяте cv, а  по-добре е да прескочите тази обява.

Но ако сте младо момиче, 

което си няма никаква представа какво прави, може да решите и да упорствате, да си въобразявате идеи като за къси поли, дълбоки деколтета и какво да е CV, а така може да стигнете до там, че да попаднете и в конфузна ситуация. Ако на този работодател му трябваше младо, красиво момиче за сервизно обслужване (кафе, занеси, донеси ...), определено в тази обява нямаше да фигурира думата „Опитна".

Но щом има такова определение, следващия въпрос, който трябва да си изясните е защо им е необходима опитна секретарка. Какъв е предмета на дейност на фирмата? Ще се изискват ли някакви по специализирани познания от кандидатите и ако „да" - какви? Изобщо си подгответе един предварителен списък с въпроси и действия - нещо като планирано кандидатстване, ако желаете усилията Ви да са резултатни и удовлетворението от намерената работа да е прилично.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.