Translate

четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Същност на понятието работа и неговия принос за увеличаване доходите на хората.

Търсите ли работа по трудов договор с осигуровки?

Работа (което на латиница се изписва като rabota, а в английски език - job или jobs) е всеки трудов процес, изискващ приложението на умствени и физически усилия, който си поставя за цел получаването на някакъв конкретен социален резултат - главен двигател на прогреса в обществото.

Явлението е присъщо преди всичко за живите организми и човека, макар че често и за машини или природни процеси се казва, че също вършат работа.

Да отиваме на работа.

Но в обществото, “на работа” отиват преди всичко хората и тя е мястото, където са заработват доходи под формата на  пари, с които те си посрещат ежедневните нужди, в замяна на изразходваните психически, умствени и физически усилия, посредством определени материални средства за производство и труд, с цел създаването на определени обществени блага, върху определено работно място, освен ако не става дума за предимствата и възможностите за надомна работа.

Физически и интелектуален труд

Съществува мнение и често се прави разделение на работата на физически труд и на интелектуален труд. Всъщност полезния физически труд едва ли може да бъде осъществяван без приложението на определена доза интелект и непосредствено в процеса на осъществяване на дейността, и като професионално придобити умения от обучение и практика, и като проектирани и създадени машини и съоръжения, и като цялостна организация на труда.

Но каквото и да се говори по темата, основното значение на понятието се върти около “работа по трудов договор”, под което се има предвид полагането на предварително договорен наемен труд в съответствие с Кодекса на труда, където са регламентирани доста изисквания за професия, място, условия, трудова характеристика, квалификация и др. конкретни подробности.

Или това е начина, по който по-голямата част от населението в страната и в чужбина си заработва доходите (хляба), като срещу труда си получава месечна заплата и редица социални придобивки като почивка, отпуск, болнични, работни дрехи, купони за храна, обезщетения за нощен, допълнителен или вреден труд. Което между другото е най-разпространения, най-достъпния, доста сложен и малко перспективен начин да уреждате финансовите си перспективи.

Работа по трудов договор.

Наемната работа по трудов договор, според Кодекса на труда има редица преимущества и положителни страни, като:
  • -    гарантирана заплата и заетост за определен период от време;
  • -    голямо разнообразиие от професии за всякакъв вид хора;
  • -    значителни социални придобивки при лечение, нещастни случаи, пенсии, медицински осигуровки, нощен и извънреден труд и др.;
  • -    ползване на законово регламентиран платен отпуск, денонощни и седмични почивки;
  • -    възможности за кариера и растеж в предприятието или службата;
  • -    подкрепа на трудовия колектив при екипна работа;
  • -    фокусиране основно върху строго специализирана професионална дейност, обикновено по образователната специалност на работника или служителя;
  • -    Допълнителни премии за извънреден или по-производителен труд.

Негативи от работата по трудов договор.

Ако човек много се зарови по въпроса, възможно е да изрови и още някои позитиви от трудовия договор. Ако Вие се сещате за нещо, може да го допълните като коментар под тази тема. Но за да имате възможност за обективно сравнение, сега е редно да посочим и повечето негативни последици и минуси от работа по трудов договор, като:
  • - твърда заплата, която рядко и слабо се влияе от производителността на труда;
  • - наличие на таван на заплатите, който се поставя от естеството на отношенията, обществено приети норми, колективни или национални договаряния и индивидуалния трудов договор, съгласно които едва ли някога ще получите десеткратно увеличение;
  • - възможност от съкращения и безработица по различни зависещи и независещи от Вас причини;
  • - ползване на отпуск в неудобно или неподходящо за Вас време от годината;
  • - загуба на трудова квалификация, поради отпадане на едни професии и навлизането на нови;
  • - възможност от прекъсване на отпуска Ви по искане на работодателя;
  • - вътрефирмена конкуренция между работниците, нездрав социален климат поради интриги, завист, корупция, избирателност и др.
  • - без право на глас в определяне цялостната политика на фирмата или организацията;
  • - връзващи ръцете правила и трудови характеристики и задължението да “се седи” на работното място, даже ако нямате работни ангажименти за деня;
  • - липса на възможности за гъвкаво работно време;
  • - необходимост от постоянно пътуване до и от работното място, отнемащо понякога по 2 - 3 часа от живота Ви ежедневно;
  • - необходимост да изпълнявате чужда воля, независимо от своите разбирания за живота и перспективите си.

Това са едни от главните недостатъци на работата по трудов договор, но те далеч не изчерпват списъка. При желания, може да добавите и други такива в коментарите под темата. При всички случаи, сега ще имате много повече материал за сравнение при нужда да смените или да започнете нова работа, а в този сайт ще намерите и не малко конкретни препоръки и насоки за надомна работа, при която зависимостта Ви от работодател или посредник значително намалява.

Правото на избор на вид работа.

Правото на избор дали да станете или не наемен работник и да продавате труда си срещу заплащане, си остава Ваше. Главното е, с каквото и да се занимавате, то да Ви носи както материално, така и духовно удовлетворение. За съжаление, това е сравнително рядък случай, а правилото е, че болшинството хора изпитват неудовлетворение от своята работа, при това - много дълбоко, до омраза и опротивяване. Но пък като ги оставиш да работят в къщи, без началник на главата си, пак до никъде не я докарват, защото проявяват склонност към отпускане и нищо правене, поради това, че трудно могат да се организират и контролират сами.

Затова не е изключено да попаднете на такива разсъждения, че работата е нещо противно, оскърбително и неприятно за вършене и че само живота ни принуждава да го правим и то само срещу пари, по възможност - повече. Макар че, по правило, парите са малко и винаги не стигат. Което е предпоставка хората да се наемат на допълнителни трудови ангажименти по вътрешно или външно съвместителство, но според изследвания на Евробарометър, ние, българите не сме много по допълнителната работа и фактически, работим най-малко от всички други нации в Европа. Статистика.

Допълнителни доходи.

Много често човек се хваща за допълнителни доходи без установяване на официални трудови отношения и по правило - в извънработното си време - вечер, нощем или в почивните дни. Което дава основание да твърдим, че упражняването на труд като работа е далеч по-широко разпространено от разбирането и приемането му като трудови правоотношения. Например, по граждански договор, следпенсионна заетост, самонаетост, нерегламентирани услуги, нелегален труд и т.н.

Отделно, в човешката история, работни функции се придават и на редица природни (физически, химически, ядрени…) процеси, като огъня, гравитацията, ветровата ерозия, поливните функции на дъжда, репродуктивните способности на природата или отделни нейни елементи, елементите на организирана дейност на различни животински популации, космически явления, болестотворни микроби и т.н. Работа на вятъра, на ерозията, на болестотворните микроби и др. п.

Широко разбиране за работа.

В заключение и за по-голяма изчерпателност по темата, не е излишно да споменем, че понятието работа се разбира в обществото даже още по-широко. Например, така се наричат художествените творби на художници, писатели и музиканти. Също и извършваното от различни машини или съоръжения. Използването на животни, особено в миналото, също е много близко с по-разширеното разбиране за работата.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.