Translate

сряда, 29 октомври 2014 г.

Инвестиционен процес в работнат сила.

Капиталът като фактор на производство.

http://blumassociatesllc.com/images/humancapital.jpgКато базова категория капиталът е фактор на производството, получен в резултат от предшестваща  работа на хората, която може да осигури прираст в процеса на своето функциониране чрез осъществяване на подходящ инвестиционен процес в подобряването на работната сила. Формирането на капитала преминава през свои вътрешни стадии и метаморфози.
 

Обща формула на капитала.

Общата формула на капитала е умножено или умножаващо се богатство. По отношение на работната сила нещата са аналогични, само че имат друг обект на акумулация и на прираст, който е свързан с живия индивид. За него са характерни  акумулационни процеси и прираст, което го прави аналог на капиталова структура от особен вид. Тук аналогията с физическия капитал по принцип е възможна дори наложителна, защото става дума за процеси, които имат сходни характеристики.

Прираст на трудовия ресурс.

Аналогия в случая е, че и в двата варианта е налице някакво въздействие, което осигурява нарастване и прираст на съответния трудов ресурс. В първия са физическите елементи на капитала, на индустриалния капитал в частност, а по отношение на човешкия капитал е въздействие върху първоначалния човешки материал.

Формиране на работна сила.

Винаги , когато наличния човешки потенциал е обект на въздействие, та дори и акумулиране на опит от самия живот, става въпрос за формиране на работна сила. Индивидът е субстрат на богатство, и то от висш порядък, защото акумулационните процеси тук водят до развитие на интелекта, който е в основата на всички останали продукти на човешката дейност. Въздействието върху тази налична субстанция също е изразходване на ресурси
  • – парични, 
  • - интелектуални, 
  • - физиологични, 
  • - времеви и други, 
които олицетворяват или изразяват богатството под различна форма. Целта отново е в резултат от последващото въздействие чрез инвестиционния процес да се получи някакво ново качество, т.е. да се получи прираст.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.