Translate

петък, 3 октомври 2014 г.

Фактори за предлагане на работа

Състояние на производството и икономиката.

The image “http://1.bp.blogspot.com/_i-2RM-2k9uk/SU-VFgBREmI/AAAAAAAAA5A/vvNZed0RJqs/s400/ombre.jpg” cannot be displayed, because it contains errors. Факторите за предлагане на работа се определя преди всичко от състоянието и развитието на производството и икономиката, както и от конкретния път на това развитие:  Ако производството се развива преди всичко по екстензивен път - чрез създаване на нови работни места, предлагането на работа се увеличава пропорционално на увеличеното производство, до степен че може да породи дефицит на работна сила.

Интензивно развитие на производството.

Но когато развитието на производството става по интензивен път - чрез повишаване на производителността на труда, то влияе върху предлагането на работа по две основни направления:

А) чрез закриването на работни места

които рационализацията и подобряването на производството са направили излишни - така се намалява предлагането на работа;

Б) чрез разкриване на работни места 


за новата техника, изискваща специфична подготовка или квалификация, като това води до увеличено предлагане на висококвалифицирана работа;

Екстензивно развитие и намаление на производството.

В случаите когато производството се развива и по интензивен и по екстензивен път на развитие, влиянието върху търсенето и предлагането е противоречиво - слива и двете предходни тенденции - /а и б/. Когато производството намалява, това води до увеличаване на безработицата и предлагането на работа намалява. А ако производството остава неизменно, процеса на търсене и предлагане на работа се уравновесява на определено ниво на трудовия пазар.

Предлагане на работа от работодатели.

Предлагането на работа от страна на работодателите, при равни други условия, зависи и от техническите възможности и икономическата целесъобразност машините да се заменят с хора или обратното. При по евтина работна ръка, стимулите да се върви към високопроизводителна техника, изискваща и по-квалифицирана работна ръка, не са големи.

Разходи за труд.

Относителното тегло на разходите за труд в общия размер разходи за производство и за реализация на продукцията чрез продажби са фактори от съществено значение за процесите на търсене и предлагане на работа. От друга страна и еластичността на търсенето на продукта също влияе - при по-еластично търсене в зависимост от цената, по-еластично е и предлагането на работа и обратно.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.