Translate

понеделник, 6 октомври 2014 г.

Работадател - що е то?

Какво е работодател?

Работодателят е физическо или юридическо лице, предоставящо работа, като за целта сключва трудов договор с подбран работник или служител за осъществяване на определена трудова дейност, на определено работно място със съответния трудов договор според Кодекса на труда.

Физическо лице.

Физическото лице може да бъде частен работодател, предприемач, адвокат, депутат, семесдтво или друго лице, упълномощено от собственика да го представлява при уреждането на трудови взаимоотношения. В този случай работодателя-физическо лице сключва договор с работник за обслужване на неговата собственост (градинар, хигиенист…) или за подпомагане на семейството му (детегледачка, домашна помощничка, иконом) или за лично обслужване (секретар, шофьор, инструктор, масажист…).

Наемане на работници от физическо лице.

Наемането на работници или на обслужващ персонал от физически лица, семейства или определени професии, без трудов договор е нарушение на трудовото законодателство и най-често цели да се спестят или избегнат плащания на осигуровки, данъци и евентуални обезщетения при трудови инциденти. Работодателя - физическо лице е длъжен да се регистрира като платец на данъци и осигуровки в Националната агенция по приходите.

Юридическо лице.

Всяко юридическо лице (фирма, община, партия, синдикат, отбор …) е работодател на своите служители и работници. Юридическите лица влизат в трудови взаимоотношения чрез упълномощен за целта свой представител, най-често - ръководителя на институцията, в съответствие с трудовото законодателството на страната и вътрешно нормативните уредби на юридическото лице - учредителен договор или устав, наредби, правилници ...

Задължения на работодателя.

В основните задължения на работодателя влиза осигуряването на работно място, оръдия на труда, работно облекло, определяне на работно време - осигуряване на здравословни и безопасни условия за труд, редовно изплащане на заработеното възнаграждение, в съответствие с нормативните документи.

Чуждестранни юридически лица.

В качеството си на работодател могат да встъпват и чуждестранни юридически лица, регистрирали се и изпълняващи своята дейност съобразно законите на страната и изискванията на местното трудово законодателство.

Права и задължения на работодателя.

Правата и задълженията на работодателя в трудовите отношения с работника се изпълняват от ръководителя на съответната организация.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.