Translate

вторник, 23 декември 2014 г.

Охрана на труда

Охрана на труда

Охраната на труда е система или комплекс от мероприятия за обезпечаване на безопасност за живота и здравето на работниците в процеса на трудова дейност, за намаляване на производствения травматизъм и за контрол на вредните фактори непосредствено на работното място. В нея влизат
  • законно-юридически актове,
  • санитарно-хигиенни,
  • лечебно-профилактични,
  • социално-икономически,
  • организационно-технически,
  • рехабилитационни
и други предотвратителни и регламентиращи мероприятия, насочени към обезпечаването на безопасни условия за работа.

Изисква ли се охрана на труда в българските фирми?

Охрана на труда се изисква във всяко производствено предприятие и от държавата, като цяло, независимо от вида на практикуваната производствена дейност. Осъществява се на основата на използването на нови безопасни технологии, усъвършенствано заканодателство, понеже здравето и живота са конституционни права на хората.

Правилна организация.

Правилно организираната трудова охрана има голямо значение не само за самите работници, но и за предприятието (увеличава производителността на труда) и за държавата (увеличава икономическата й мощ). Ако условията на труд не удовлетворяват персонала, това води до засилено текучество на кадрите, което пък води да финансови загуби за бизнеса.

Мероприятия против травматизъм.

Различни експерти изчисляват, че добре организираните мероприятия против производствения травматизъм увеличават обема на произвежданата продукция с цели 25%, като едновременно с това, автоматично се намалява и брака. Така отличната организация е залог за увеличаване на производителността и доходността на фирмата. И обратно, ако охранителната организация е слаба, това веднага повишава производствения травматизъм и броя на професионалните заболявания, което пък води до завишаване на изплащаните компенсации. Особено големи загуби се търпят при сериозни травми и смърт на работник.

Кодекс на труда.

Основния документ, в който се регламентира въпросната тема е Кодекса на труда, но също и редица поднормативни документи, съобразяващи се със спецификата на конкретните отрасли. Така задълженията на работодателите и изискванията към всяко работно място са доста добре разписани. Освен това, се акцентира вниманието на това, че всички работници трябва да преминават начално, периодично и текущо обучение по безопасност на труда и това пак е в задълженията на работодателя.

Разбира се, всички тези задължения са обезпечени с доста сериозни глоби, постоянно се проверяват и контролират от различни държавни органи и инспекции, така че добрата производствена практика изисква и заставя те да се спазват стриктно, защото за никого няма да е приятно при по-тежки инциденти да попадне в зоната на разследвания, съдебни процеси и присъди.

С охрана на труда са свързани и редица други понятия, като:


Техника на безопасност

комплекс от средства и мероприятия, внедрявани в производството с цел създаване на здравословни и безопасни условия за работа.

Безопасни условия на труд

са такива условия за осъществяване на трудовите ангажименти, при които въздействието върху работниците на вредни или опасни производствени фактори е изключено или нивото на тяхното въздействие не превишава установените нормативи.

Безопасност

е отсъствието на недопустим риск, свързан с възможността да се нанесе ущърб или вреда на изпълнителите на производствените операции.

Производствен травматизъм

е съвкупността от нещастни случаи в производството на дадено предприятие.

Професионално заболяване

е увредата на зравето на работника вследствие на постоянно или продължително въздействие върху организма му от страна на вредни професионални условия.

Хигиена на труда

е система за обезпечаване на здравословна трудова дейност, включително законови, социални, организационни, технически и други мероприятия.

Промишлената санитария

има за цел да сведе до приемливо ниво рисковете от въздействие на неблагоприятни условия на професионалната среда.

Ергономия (от гръцки: ergon - работа и nomos - закон) - 

е наука, изучаваща човека в условията на производствена среда, с цел оптимизация на условията за осъществяване на дейността, оръдията на труда, организацията на работното масто и др., като при това се отчита антропологията и икономията на движения и сила.

Техническа естетика

е наука, изучаваща производствената среда с цел нейното хармонизиране, подобряване, удобство и красота. Тя е теоретична основа за промишления дизайн.

Електробезопастност

е система от организационни и технически мероприятия и средства, осигуряващи защита на хората от вредното и опасно въздействие на електрическия ток, електрическата дъга, електромагнитното поле и статичесното електричество.

Инструкции по безопасност на труда.

Някои предприемачи и работодатели не приемат насериозно охраната на труда, считайки, че производството им не е свързано с вредности или опасности, но осигуряването на безопасни условия е задължително за всяка фирма и това е начина да се повиши производителността на осъществяваните работни операции и да се намалят загубите то престои. Затова писането на инструкции по безопасност е задължително за всяко работно място.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.