Translate

неделя, 17 август 2014 г.

Кой е правилния начин да финансирате надомна работа?

Какви са начините да финансирате Вашата надомна работа?

И дали и кога това се налага? Много хора казват „Бизнес се прави с пари“, под което разбират по-скоро изхарчване на пари, отколкото правилното им влагане с цел максимална възвръщаемост. И докато се усетят, току се набълбукали с кредити срещу ипотеки и залози на свое имущество.
Даже се стига до там, че под бизнес се разбира похарчването на някакви пари - спечелени от тото, взети назаем, придобити по наследство и т.н. А то е точно обратното. И като свършат парите, свършва и бизнеса.

Има два случая на изхарчване на парите:

1. Когато изхарчите своите пари - имали сте, похарчили сте ги. Ако имате пари, никой не може да Ви спре да се правите няколко месеца или даже година на велик бизнесмен.

2. Когато харчите чужди пари обаче - заем, кредит, акционерен капитал - това вече е лошо. В този случай губите всичко. Много хора си мислят, че ако вземат заем (кредит) ще си оправят живота - и личния, и бизнеса, и че даже могат да започнат бизнес с пари назаем. Това е абсолютно невярно.

Започване на работа с чужди пари.

Ако досега не сте започвали самостоятелна работа, ще Ви бъде доста трудно да се оправяте с чужди пари, просто защото така условията стават още по-тежки - лихва, погасителни вноски, срокове, разходи за обслужване, разходи за получаване ... Затова да го кажем така, ако не можете да започнете надомна работа без капитал, то сигурния начин да се провалите е като я започнете с кредит. 100% сигурно.

Защо е така?

Трябва да разбираме, че надомна работа е умението да се печелят пари (много често - от нищото), а не да се харчат пари. Опитайте се да разберете разликата. Ако имате широки пръсти, положението е неспасяемо и може би оттук трябва да започнете. Трябва да се съобразявате с множество фактори, което става с правилно мислене, а не с харчене. Даже ако сте работили 10 години като продавач на пици, това не означава, че като вземете кредит, ще сте в състояние да отворите печеливша пицария. А ако тя не е печаливша още от първия ден, рано или късно ще фалирате (обикновено - рано).

Тя няма начин да е печeливша, защото самостоятелната надомна работа изисква много повече от Вас, отколкото когато работите по договор за някой друг. Най-малкото защото няма почивки, няма работно време, няма болнични ..., а вместо това има много и много други допълнителни неща, които трябва да съобразявате. Истината е, че надомното начинание се прави с ум и обикновено може да се стартира с подръчни ресурси и почти без пари.

Но да обясним нещата с пример:

Една жена на средна възраст се слави като чудесна домакиня - прави вкусни печива на фурна. Всички близки и познати я хвалят и с удоволствие опитват от нейните специалитети. Даже често я молят да им подготвя неща и по случай на техни празници. Всичко това подтиква жената да се замисли, дали да не се пробва като си открие собствена домашна инициатива за приготвяне на закуски. И в продължение на няколко месеца тя внимателно проучва всички обстоятелства, изисквания, особености в тази област. Наблизо има училище, което предполага, че закуските й ще се харчат като топъл хляб.

Съпругът й има регистрирана, но замразена фирма - ще спести от нова регистрация, а още по-лесно е да се регистрира само като самонаето лице. Кухнята й е отлично обзаведена - няма да има проблеми с хигиената. Притежава каравана, която лесно и без особени разходи може да се оборудва като подвижен павилион за закуски (мобилността осигурява по-големи възможности за реализация на продукцията и повече сигурност). Наясно е от къде и при какви условия (цени, отстъпки, асортимент, срокове на доставка ...) ще се зарежда с брашно, яйца, сирене, торбички, етикети ...

И ето, че един ден подава декларация в НАП и започва дейност.

След обяд подготвя всичко необходимо и на следващия ден става в 3.00 часа и опича първите 60 вкусни, домашни сиренки. В 7.00 часа е пред училището, заедно с караваната, закача табелката „Топли домашни сиренки - 0.50 лв“ и ... за половин час продава първите 37 бройки. След това нещата забавят ход до голямото междучасие, когато продава и останалите. 30 лева за три часа! И така нещата потръгват, ден след ден. Надомната машина за пари набира скорост. Постепенно се разширява и към съседни училища. Междувременно, нашата надомничка намира много по-изгодни доставчици на суровините, които й ги носят даже на място.

Преживява неприятно премеждие с данъчните служители и си купува касов апарат, като започва да издава касова бележка за всяка покупка. Скоро установява, че трябват и етикети, които да поставя върху всяка закуска, а че в подвижните хранителни обекти трябва да се поддържа по - специфична хигиена. Така почти цяла година развива успешно своето начинание, но получава и много уроци, някои от които й костват доста средства, нерви, усилия, безсънни нощи. В крайна сметка, клиентите се увеличават и постепенно тя започва да отказва поръчки, поради това, че е натоварила в максимална степен своя капацитет и възможности.

Това поставя пред нея въпроса за доставката на по-производителна техника от домашната й готварска печка и точно след една година, тя решава да посети Пловдивския панаир. Там се запознава внимателно с изложените експонати за забъркване и изпичане на закуски и се спира на чудесно оборудване за около 1800 евро, което очевидно ще разреши проблема с капацитета поне за няколко години напред. Но тя не разполага с тези 1800 евро накуп. Какво да прави? Не иска да пропусне тази златна възможност да направи скок в развитието си. Ето, тази седмица отново отказва поръчки, поради недостигащ капацитет и това прелива чашата.

Решение за финансиране с кредит.

Решението е взето - ще ползва кредит. Сяда и започва да прави много внимателни разчети за своите покупки и продажби. Съобразява особеностите според празници, ваканции, престои ... С една дума, взема под внимание всичко от досегашния си опит, запасява се поне с още 50 - 60% резерви и подава документите си за кредит. Естествено, има малко разтакаване за доизкусуряване на нещата - бизнес плана, погасителния план, обезпеченията ... Но ... получава кредита, закупува оборудването, внедрява го успешно, разширява дейността си, получава добри доходи, успява предсрочно да погаси кредита и започва да работи само със свои оборотни средства.

Ето това е ЕДИНСТВЕНО правилния начин да вземете кредит и да излезете „сухи“ от цялата работа, че и на печалба. Но да ЗАПОЧВАТЕ, да стартирате надомно начинание с кредит, без целия този предварителен опит, това си е чиста проба финансово самоубийство. Моля Ви, не забравяйте никога това предупреждение. Правилния начин да финансирате надомна работа е да го правите с ум, опит и много ... работа, а не с чужди пари. Ох, олекна ми, че съм Ви предупредил.

1 коментар:

  1. Една добре организирана и разгласена гаражна разпродажба на застояли вещи, може да свърши добра работа при финансирането на работа от къщи.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.