Translate

вторник, 16 септември 2014 г.

Формула за успех на работа.

Няколко стъпки в работата:

Има няколко прости стъпки за постигане на всичко, което желаете в своята работа. Използвайте ги още сега! Хиляди хора се лутат в живота като кораб без платна и се чудят защо точно на тях не им върви. Все им се струва, че някой друг е успял. Постоянно се питат КАК за „толкова кратко време се е издигнал толкова много в работата си....“. Ето как:

Първа стъпка:

Учудващо е колко много хора си мислят, че са вечни и неусетно пропиляват целия си живот в шматкане напред назад. Истината е, че средната продължителност на живота е 65 - 75 години. Представете си, че присъствате на своето погребение и трябва да произнесете прощално слово за себе си. Какво ще кажете? С какво ще Ви запомнят? Какво ще оставите на хората? На близките си? Напишете го!

Втора стъпка:

До къде я докарахте с писането? Вярвам, че има какво хубаво да кажете за себе си, но нека сега да подобрим нещата. Напишете списък на 10 - 15 неща, които считате, че са най-важни за Вас. Като например:
  • - работа;
  • - пари;
  • - семейство;
  • - хоби;
  • - образование;
  • - развлечения и т.н.
Целта е да откроите от сивото ежедневие онова, което е най-важно за вас.

Трета стъпка:

Съкратете списъка до 2 - 3, най-много 4 неща.

Четвърта стъпка:

Определете най-важната си цел - целта на своя живот. Зная, че ще ви бъде трудно. Но разберете, че не е възможно постоянно вятърът да Ви вее на бял кон и да се надявате, че някога ще преуспеете. Необходимо е да се съсредоточите и то веднага, защото колкото и да си мислите, че Ви остава да пребивавате на тази планета, то не е никак много! Ако искате да постигнете нещо в своята работа, необходимо е още от тази минута нататък живота Ви изцяло да се промени.

Без значение каква е целта Ви, абсолютно сигурно е, че Вие можете да я постигнете! Но ако целите Ви са много или изобщо нямате такива, абсолютно сигурно е точно обратното - надгробната Ви реч няма да е много съдържателна. Все пак помислете как да степенувате целите си така, че постигайки главната си цел, чрез нея да постигнете колкото е възможно повече от останалите си цели. Между другото ще откриете, че преследвайки главната си цел, останалите цели постепенно избледняват, но нека това не Ви притеснява.

Пета стъпка:

Забравете, че успеха в работата Ви зависи от някой друг - роднини, приятели, врагове, правителство, парламент, президент, цар, закони и т.н. Успехът Ви зависи изцяло и единствено от Вас. В това няма капчица съмнение! Повтаряйте си го по време на всяко хранене.

Шеста стъпка:

Поставете си срок, в който искате да постигнете целта си - не може да чакате 100 години това да се случи. Срокът трябва да е реалистичен и обозрим. 3 - 5, най-много 10 години.

Седма стъпка

Опишете от какво се нуждаете и какво трябва да направите, за да постигнете целта си в определения срок. Т.е това е Вашия план за постигане на успех. Изучавайте целта си от всички страни. Търсете хора, начини, средства за постигането й. Един познат обичаше да казва: „Няма начин да няма начин. Дай да видим как да стане тази работа!“
Не позволявайте нищо да ви отклонява от пътя.

Осма стъпка:

Нарежете си тесте от малки листчета и през целия ден си записвайте какво сте постигнали, какво още е възникнало да свършите и какви нови идеи са Ви споходили, които ще ускорят и подобрят работата Ви.

Девета стъпка:

В края на деня, преди да си легнете, направете равносметка постигнатото:
  • - с колко сте се придвижили към целта си,
  • - в какво сте успели,
  • - в какво не сте успели
  • - какви са били причините
Сортирайте нововъзникналите задачи като
  • - важни;
  • - необходими;
  • - маловажни.
След това си съставете план (задачи, маршрути, ресурси) за действие през следващия ден.
Въвеждайте необходимите корекции, търсете нови, по-ефективни подходи, подобрявайте темпото. Ако сте вникнали достатъчно дълбоко в целта си и методите за нейното постигане, то практиката ще ви покаже най-добре какво трябва да промените и да подобрите. Не разчитайте на чужда помощ и подкрепа. Това е Вашата цел. Другите хора имат други, свои цели (или изобщо нямат такива).

Десета стъпка:

Какво означава да имате само една цел и тя да има първостепенна важност за Вас?
Представете си, че цял ден сте „махали по задачи“ и се прибирате в 22,00 часа капнали от умора с единствената мисъл как най-накрая ще си вземете топъл душ, ще хапнете и ще си легнете. Но в този момент звъни телефона и вие научавате, че има нещо „важно“ (по отношение на Вашата работа), което трябва да свършите веднага. 99% от хората ще отложат тази задача за следващия ден и ще се провалят. 1% от хората ще превъзмогнат физиологическите си нужди и ще преуспеят.

Снършете си домашната работа и тогава очаквайте успех.

Ето това е! Вашата цел има първостепенна важност. Каквито и проблеми да имате, тя е с най-висок приоритет за Вас. Винаги, по всяко време, денем и нощем! Знам какво ще кажете: „О-о! Но така и баба знае!“ Едно нещо трябва да запомните: методът „на баба“ е единствено възможния! Ако това не Ви харесва, играйте тото. Така все пак ще имате някаква надежда. Но 99% от хората са толкова самонадеяни, че очакват да спечелят от тотото БЕЗ ДА СА ИГРАЛИ, БЕЗ ДА СА ПУСНАЛИ ФИШ С ЧИСЛАТА.

Затова за 99% от хората, в посмъртното им слово, определено може да се каже, че са се надявали и даже много са се надявали, а някои са били и мечтатели ..., но нищо по-конкретно. Горещо се надявам да сте разбрали формулата за успех в работата и че ще я приложите веднага! Желая Ви успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.